Leidinggeven én coachen, kan dat?

Posted by on aug 30, 2017 in Geen categorie | No Comments

Als leidinggevende wordt er veel van je verwacht, je bent verantwoordelijk voor het resultaat van je team, voor je medewerkers, de financiën en nog veel meer bedrijfsvoeringszaken. ‘Ik leef in de waan van de dag’ horen we bij veel leidinggevenden. En vervolgens wordt er ook verwacht dat je coachend leiding geeft. Kun jij dat allemaal? En misschien nog wel belangrijker: wil jij het allemaal kunnen en vervolgens ook doen?

Coaching van medewerkers door de leidinggevende heeft veel voordelen. Je kent je medewerkers goed, je spreekt dezelfde taal, je kent de organisatie. Naast al die voordelen is er één groot nadeel aan: de hiërarchische verhouding. Wanneer er tussen de coach en coachee sprake is van een functionele werkrelatie of een hiërarchische verhouding , zal het zeer moeilijk zijn in de coachsessies gelijkwaardigheid te bereiken. Uit angst dat de informatie in de coachingsessies wordt meegewogen in de beoordeling van het dagelijks functioneren, kan de medewerker zich niet vrij voelen om het achterste van zijn tong laten zien. Het is in zulke gevallen beter om te kiezen voor een coach die geen hiërarchische relatie met de coachee heeft, zoals een leidinggevende van een andere afdeling of team. Als dat geen optie is, kun je overwegen een externe coach in de arm te nemen.

Leave a Reply