Zelfsturende teams, wat een onzin!

Posted by on aug 24, 2015 in Geen categorie | No Comments

Zelfsturende teams dé nieuwe hype in overheidsland. En zeker in het sociale domein.

En waarom? Omdat managers opeens overbodig zijn (lekker goedkoop!)? Omdat medewerkers opeens veel meer kunnen dan gedacht?

Volgens mij kunnen medewerkers inderdaad veel meer dan ze vaak zelf denken! En managers overbodig? Vaak wel, omdat zij degenen zijn die de talenten, krachten, creativiteit van medewerkers het beste kunnen beperken.

Ik geloof er in dat binnen organisaties begeleiding nodig is van medewerkers en dat medewerkers behoefte hebben aan sturing. De vraag is alleen, wie is daar goed in. En hoe organiseer je dat dan. Moet je daar ‘manager’ voor zijn? Of kun je deze rol ook binnen een team neerleggen. Dat hangt volgens mij af van onder andere het doel van het team, de samenstelling, de historie, de al bestaande samenwerking. Maatwerk dus!

Kijk wat nodig is (waarvoor is dit team er, waarvoor hebben we ons georganiseerd, wat willen we bereiken) om vervolgens te kijken hoe het team optimaal tot zijn recht komt. Zonder of met manager!

Leave a Reply